PDA

View Full Version : Kjøpes Tips for digitalt tegnebrett?



SoulCandy
4th February 2008, 15:24
Skal til England med klassen min i juni, og har tenkt å kjøpe tegnebrett der.
Noen som kan hjelpe? Bruker Microsoft Windows Vista.

Trenger eg Photoshop for å bruke det? Har kun Paint Shop Pro 9, men nærmest alle som eg har snakket med som har tegnebrett sier at de bruker det på Photoshop.

Noen tips på pris og kva eg burde kjøpe? Det burde helst vere i A4 format, Vista og Paint Shop-vennlig. :toda:

Og hvis det er noe annet eg bør huske på, så post det. :cip:

marilla
4th February 2008, 16:47
Jeg bruker et Wacom Bamboo, det er i widescreen-format (altså, tegneflaten er 16:9), ca tilsvarende en A5-størrelse, og er knallfornøyd. Bruker det i Photoshop, men litt kjapp googling tilsier at det bør fungere med Paint Shop Pro, da Bamboo Fun (et veldig lignende brett fra Wacom, litt usikker på de praktiske forskjellene) kommer bundlet med dette. A4 er rimelig stort, jeg vil anbefale deg å prøve denne størrelsen før du faktisk kjøper det. Jeg merker at jeg fint kunne brukt A6 også, men A5 er greit. Noe større ville vært for stort for min del. Brettet mitt er optimalisert for Vista, får det faktisk ikke til å funke med XP (trykksensitivitet, sikkert jeg som noober). :P

Rådet jeg fikk da jeg lette etter tegnebrett var "WACOM". Regner med at dette fortsatt gjelder. Finnes andre merker, men de er neppe verdt det.

Mulm
4th February 2008, 16:59
Jeg bruker et Wacom Bamboo, det er i widescreen-format (altså, tegneflaten er 16:9), ca tilsvarende en A5-størrelse, og er knallfornøyd. Bruker det i Photoshop, men litt kjapp googling tilsier at det bør fungere med Paint Shop Pro, da Bamboo Fun (et veldig lignende brett fra Wacom, litt usikker på de praktiske forskjellene) kommer bundlet med dette. A4 er rimelig stort, jeg vil anbefale deg å prøve denne størrelsen før du faktisk kjøper det. Jeg merker at jeg fint kunne brukt A6 også, men A5 er greit. Noe større ville vært for stort for min del. Brettet mitt er optimalisert for Vista, får det faktisk ikke til å funke med XP (trykksensitivitet, sikkert jeg som noober). :P

Rådet jeg fikk da jeg lette etter tegnebrett var "WACOM". Regner med at dette fortsatt gjelder. Finnes andre merker, men de er neppe verdt det.

Whoa, har Wacom kasta seg på vista-bølgen? O_O får passe på det der om jeg skal kjøpe meg en ny intuos til å ha hjemme :/
Har du forresten fått vekk det irriterende mini-tastaturet som kommer i vista når man koblet på et tegnebrett?

Man bør helt klart prøve tegnebrett før man kjøper. Tenk over hvordan du tegner. Liker du å tegne i store bevegelser over hele arket, eller har du det helt fint med å tegne ting i mindre størrelse? Dette kan påvirke hvilken størrelse som passer best for deg. Selv bruker jeg A5 på jobb og A6 hjemme/på laptop, og begge funker fint. Har aldri følt noe behov for A4.

Wacom er det beste tegnebrettmerket jeg har prøvd, hands down. De andre virker ikke seriøse i forhold engang ;)

Tegnebrett er da bare en muse-erstatning? Det betyr at du kan bruke det i stort sett alle programmer der du kan bruke mus (inkludert paint :P). Forskjellen er at noen programmer støtter trykksensitivitet, mens andre ikke gjør det. Stort sett alle programmer som har noe med tegning å gjøre støtter trykksensitivitet, og jeg tror ikke Paint Shop Pro er noe unntak (jeg husker i gode gamle dager da man kunne referere til PSP, pokker ta playstation portable :P)

marilla
4th February 2008, 17:42
Vel, det kan som sagt være noobing fra min side, men jeg fikk ikke til trykksensitivitet i PS CS3 i photoshop (merk dog at det tok to installasjoner av driverne for å få dette på plass i vista). Jeg kan se tydelig på tegnebrettet mitt at jeg stort sett bare bruker et lite område på midten, så kan hende det hadde gått med A6, men så er det det med aboslutt vs relativ posisjonering og shit .. hm. Jeg rambler, men bamboo er kos, i likes it, og det anbefals.

SoulCandy
4th February 2008, 20:39
Whoa, har Wacom kasta seg på vista-bølgen? O_O får passe på det der om jeg skal kjøpe meg en ny intuos til å ha hjemme :/
Har du forresten fått vekk det irriterende mini-tastaturet som kommer i vista når man koblet på et tegnebrett?

Man bør helt klart prøve tegnebrett før man kjøper. Tenk over hvordan du tegner. Liker du å tegne i store bevegelser over hele arket, eller har du det helt fint med å tegne ting i mindre størrelse? Dette kan påvirke hvilken størrelse som passer best for deg. Selv bruker jeg A5 på jobb og A6 hjemme/på laptop, og begge funker fint. Har aldri følt noe behov for A4.

Wacom er det beste tegnebrettmerket jeg har prøvd, hands down. De andre virker ikke seriøse i forhold engang ;)

Tegnebrett er da bare en muse-erstatning? Det betyr at du kan bruke det i stort sett alle programmer der du kan bruke mus (inkludert paint :P). Forskjellen er at noen programmer støtter trykksensitivitet, mens andre ikke gjør det. Stort sett alle programmer som har noe med tegning å gjøre støtter trykksensitivitet, og jeg tror ikke Paint Shop Pro er noe unntak (jeg husker i gode gamle dager da man kunne referere til PSP, pokker ta playstation portable :P)

Men hvis eg skanner inn et A4-teikning, trenger eg ikkje ein A4-brett for å teikne over da? Hvis eg legger arket på brettet og teikner oppå linjene, går det an, eller blir det sett på som tracing?

marilla
4th February 2008, 20:49
Om du skal tegne over på den måten, så kan du like gjerne scanne det inn først, og så tegne oppå linjene i tegneprogrammet du bruker. Det sees ikke på som tracing om du tegner oppå din egen tegning med penna som følger med brettet, men i mine øyne er litt av poenget med tegnebrettet borte da. Med et tegnebrett kan du skissere, lage finskisse, lage lineart, gjøre ALT digitalt, siden det er akkurat som å tegne med en vanlig penn.

Og - når du tegner med et tegnebrett, så er ihvertfall standarden på Wacom sine brett at flaten på tegnebrettet tilsvarer skjermen. Det vil si at om du setter ned penna heeelt til venstre på brettet, kommer den til venstre på skjermen, om du løfter den høyt over og setter den ned på høyre side, så spretter den dit. Det er det som kalles absolutt posisjonering, altså ikke relativ sånn som en datamus er. Dette gjør at du kan se på tegnebrettet som "arket" ditt som du fysisk tegner på, men du ser linjene på skjermen. Dette betyr at størrelsen på originaltegning versus størrelse på tegnebrett ikke betyr NOEN ting. Du kan scanne inn en skisse som er 3x3cm og zoome inn, og tegne med et A3-brett om du vil. :P Vet ikke om det er dette du spurte om, men var sånn jeg tolket det. :P

SoulCandy
4th February 2008, 20:51
Om du skal tegne over på den måten, så kan du like gjerne scanne det inn først, og så tegne oppå linjene i tegneprogrammet du bruker. Det sees ikke på som tracing om du tegner oppå din egen tegning med penna som følger med brettet, men i mine øyne er litt av poenget med tegnebrettet borte da. Med et tegnebrett kan du skissere, lage finskisse, lage lineart, gjøre ALT digitalt, siden det er akkurat som å tegne med en vanlig penn.

Og - når du tegner med et tegnebrett, så er ihvertfall standarden på Wacom sine brett at flaten på tegnebrettet tilsvarer skjermen. Det vil si at om du setter ned penna heeelt til venstre på brettet, kommer den til venstre på skjermen, om du løfter den høyt over og setter den ned på høyre side, så spretter den dit. Det er det som kalles absolutt posisjonering, altså ikke relativ sånn som en datamus er. Dette gjør at du kan se på tegnebrettet som "arket" ditt som du fysisk tegner på, men du ser linjene på skjermen. Dette betyr at størrelsen på originaltegning versus størrelse på tegnebrett ikke betyr NOEN ting. Du kan scanne inn en skisse som er 3x3cm og zoome inn, og tegne med et A3-brett om du vil. :P Vet ikke om det er dette du spurte om, men var sånn jeg tolket det. :P

Da kjøper eg A5 hvis det SÅNT det fungerer XD
Nå, må finne meg Wacom i England. Kor mykje koster det?

marilla
4th February 2008, 20:58
På webshoppen til wacom ser det ut som om det brettet jeg har koster ca 650kr, men regn med at den er noe dyrere i butikk. (I norge koster det ca 1000kr)

SoulCandy
4th February 2008, 21:04
På webshoppen til wacom ser det ut som om det brettet jeg har koster ca 650kr, men regn med at den er noe dyrere i butikk. (I norge koster det ca 1000kr)

Det er greit. Foreldrene mine gir meg 5000 kr til England. Men hvis eg kjøper Photoshop i samme slengen, kor mykje koster det?

marilla
4th February 2008, 21:31
Photoshop er DYRT. En vanlig lisens ligger på ca 3500kr. Så den sprenger nok budsjettet ditt for England ganske hardt. Vil nok anbefale deg å holde deg til Paint Shop en stund til, eventuelt få tak i photoshop på mindre lovlige måter som man ikke snakker om på forumet.

Lykke til!

SoulCandy
5th February 2008, 14:45
Photoshop er DYRT. En vanlig lisens ligger på ca 3500kr. Så den sprenger nok budsjettet ditt for England ganske hardt. Vil nok anbefale deg å holde deg til Paint Shop en stund til, eventuelt få tak i photoshop på mindre lovlige måter som man ikke snakker om på forumet.

Lykke til!

Ja. Jo. Det... hørtes dyrt ut.

Kiyu
5th February 2008, 14:59
Har du tenkt på hvilken type tegnebrett du skal ha innen Wacom merket da? Det finnes flere serier fra Wacom; Bamboo, Bamboo Fun, Graphire, Intuos osv.

Intuos brettene er av de mest trykkfølsomme fra Wacom og passer ypperlig til ditt formål. Når sant skal sies ville jeg anbefalt deg å kjøpe et Intuos brett, men det er ganske dyrt så du må se helt an på budsjettet ditt og vurdere hvor mye du er villig til å gi for et virkelig godt brett.

Selv har jeg et Intuos 3 brett i A5 som jeg bruker nettopp til det du har tenkt å gjøre. Jeg tar det som gitt at du har tenkt å fargelegge og skyggelegge og alt med tegnebrettet, eller hva? : D Jeg har prøvd både A4 og A5, og det er egentlig opp til deg hvilket du vil kjøpe.

Mitt A5 kom på 2600,- da jeg bestilte fra den norske nettbutikken til Apple. (Med moms og gratis frakt og levering på døra)

SoulCandy
5th February 2008, 15:54
Har du tenkt på hvilken type tegnebrett du skal ha innen Wacom merket da? Det finnes flere serier fra Wacom; Bamboo, Bamboo Fun, Graphire, Intuos osv.

Intuos brettene er av de mest trykkfølsomme fra Wacom og passer ypperlig til ditt formål. Når sant skal sies ville jeg anbefalt deg å kjøpe et Intuos brett, men det er ganske dyrt så du må se helt an på budsjettet ditt og vurdere hvor mye du er villig til å gi for et virkelig godt brett.

Selv har jeg et Intuos 3 brett i A5 som jeg bruker nettopp til det du har tenkt å gjøre. Jeg tar det som gitt at du har tenkt å fargelegge og skyggelegge og alt med tegnebrettet, eller hva? : D Jeg har prøvd både A4 og A5, og det er egentlig opp til deg hvilket du vil kjøpe.

Mitt A5 kom på 2600,- da jeg bestilte fra den norske nettbutikken til Apple. (Med moms og gratis frakt og levering på døra)

Det hørtes som et bra merke. Eg er villig til å gi 3000 kr for et brett, fordi de 5000 kronene er shopping-penger. Utgifter til kost og losji er utennom, så det lar seg gjøre å kjøpe et Intuos. Men eg lurer på om eg kan finne et butikk som selger det i Scarborough...

Papaya90
6th February 2008, 10:41
Som mange har nevnt tidligere burde du ikke kjøpe A4 uten å ha prøvd og tenkt over det først ;)
Har ofte brukt Bamboo Fun A5 på skolen, og den fungerer veldig bra.
Kan også nevne at jeg har et Trust tegnebrett hjemme (altså _ikke_ Wacom) og det fungerer også, selv om de fleste andre vil si at Wacom er best :hello:
men Wacom er nok lettere å få tak i og fungerer godt så: go for it :ja:

Forresten var jeg i Scarborough i fjor sommer, men jeg la aldri merke til noen butikker som selger tegnebrett (ihvertfall ikke i sentrumsområdet). Men etter litt leting finner du sikkert noen butikker :cip:

Noddi
6th February 2008, 19:34
Har Bamboo Fun A5, og det er veldig bra :).

AkiChan
26th February 2008, 22:37
Jeg lurte på noe..
Er det sånn at man ser det man tegner "på brettet" eller må man bare håpe på det beste og tegne på brettet, slik at det kun vises på skjermen?
(Hvis noen skjønte hva jeg mente) XD

Ardisrawr
26th February 2008, 22:41
Jeg lurte på noe..
Er det sånn at man ser det man tegner "på brettet" eller må man bare håpe på det beste og tegne på brettet, slik at det kun vises på skjermen?
(Hvis noen skjønte hva jeg mente) XD
Tror jeg skjønte hva du mente: Det du tegner vises på pc skjermen og ikke på brettet. Er bare en vanesak, du kommer ikke til å tenke over det engang.

Izumi-zu
15th June 2008, 20:07
Jeg skal kjøpe wacom bamboo a6 fra eplehuset i oslo. Jeg gleder meg som en tulling :w00t: jeg var usikker på størelse, men jeg tegner ganske smått med mange korte streker så jeg tror a6 holder. Dessuten har jeg ikke veldig mye penger til overs nå som jeg skal kjøpe briller 83

Mette
15th June 2008, 20:51
Wacom. Det er ingenting annet som jeg anbefaler når det gjelder tegnebrett. Har et Wacom Graphire 3 brett, men skal kjøpe meg Intuenos når jeg får feriepenger nå.

WetGoat
15th June 2008, 21:03
jeg kjøpte wacom intuos 3 A6.
Var usikker i begynnelsen om det ikke var for lite,
men funker fantastisk bra.

Wacom er nok det beste.

Kamashi
16th June 2008, 14:32
Kjøpte nettopp Wacom bamboo One . 699 på Elkjøp.
Fantastisk bra brett som virkelig følger bevegelsene bra og føles ekte.